[rt_reading_time label=”±” postfix=”minuten” postfix_singular=”minuut”]
[rt_reading_time label=”±” postfix=”minuten” postfix_singular=”minuut”]
Digitaliseren: een must als je wilt groeien
donderdag 18 juni 2020
De absolute must voor elk bedrijf vandaag: anders zakendoen. En in de meeste gevallen wil dat zeggen: digitaliseren. Werken aan het digitale alter ego van je bedrijf. Want het traditionele bedrijf en de online versie ervan zijn twee kanten van dezelfde medaille. Ze hebben dezelfde origine, maar zijn niet identiek. Ze hebben een gelijkaardig aanbod, en toch een ander doelpubliek… Zeker in combinatie met het huidig economisch referentiekader vergt dit inzicht van elk groeiend bedrijf inspanningen. Wij definieerden 13 bouwstenen die elk bijdragen aan dat proces. Want digitaliseren doe je – heel old school – stap voor stap. Ontdek hier de bouwstenen waarmee je je bedrijf digitaliseert.
Weinig tijd? Klik door naar:
Klantgerichte processen versterken met digitalisering
Om een digitaal alter ego van je traditionele onderneming op te bouwen, start je best met een strategisch denkproces. Dat is nodig om volledig in te spelen op de marktvraag. Zeker online is de overgang van vraag- naar aanbodeconomie namelijk al een feit: daar maken klantgemak en personalisatie keihard het verschil.
Traditionele bedrijven in een aanbodeconomie
Nieuwe uitdagers in een vraageconomie
Met andere woorden, het digitaal bedrijf wordt gestuurd door de klant: die zoekt zelf en doet liefst zo weinig mogelijk moeite om een product of dienst te ontvangen.
Digitalisering als hefboom voor groei
Wil je in deze vraageconomie dus groeien, moet je als onderneming
- het je klanten zo makkelijk mogelijk maken om te krijgen wat ze willen;
- je klanten voor de volle 100% leren kennen, zodat je ze nog beter kunt bedienen en kunt anticiperen op hun volgende stappen.
En dat is precies waar technologie, IT en artificiële intelligente aan bijdragen. Dat is waar digitalisering een enabler wordt, waar het een middel is tot groei in opbrengsten en marge. De tijd dat digitaal slechts een instrument voor kostenoptimalisatie was, is voorbij.
Wil dat zeggen dat je overal tegelijk aan moet werken? Nee!
Elk stukje bouwsteen, elke kiezel die je gebruikt,
- draagt bij aan de digitalisering van je bedrijf;
- ondersteunt je in het bedienen van de nieuwe klant van vandaag (en morgen).
Waar je dan ook start met de 13 bouwstenen: elk heeft zijn waarde en kan onafhankelijk van de ander ingezet worden. Anderzijds zien we vaak dat één beweging in een digitale context een veelvoud van acties kan veroorzaken.
Zo leidde de automatisatie van een order tracking systeem bij een klant tot keiharde stijging van hun online verkoop. Hoe dat precies gebeurde ontdek je op het einde van ons groeiboek ‘Het Digitale Bedrijf’.
13 bouwstenen die bijdragen aan digitale transformatie
De 13 bouwstenen van digitalisering spelen in op
Samen bepalen ze in hoeverre je onderneming digitaal matuur is.
1. Klantgerichtheid
Elke actie in een klantgerichte organisatie vertrekt vanuit de
- verwachtingen,
- wensen,
- uitdagingen en
- beleving van klanten.
Klantgerichtheid gaat met andere woorden over het optimaal omgaan met slimme klanten. Lees hier welke impact dat heeft op een onderneming.
In de ideale wereld is die afstemming op de klant totaal. De eerste 7 bouwstenen spelen daarop in:
1. Online positionering
2. Omni-channel en multi-device
3. Selfservice en bereikbaarheid
4. Fulfilment
5. Hyperpersonalisatie
6. Customer service
7. Aanbod en prijszetting
Interne organisatie
Om efficiënt klantgerichtheid toe te passen ben je afhankelijk je interne organisatie. Daarom richten volgende 3 bouwstenen zich op je interne organisatie:
8. Customer data
9. Systemen en tools
10. Digitaal team
Algemeen beleid
Digitale transformatie is vandaag strategisch voor elke onderneming. Meer nog dan een tactisch gebeuren voor meer efficiëntie, is het een cultuur en denkpatroon voor iedereen in de organisatie!
Daarom gaan de laatste drie bouwstenen over het digitaal beleid van een bedrijf:
11. Digitale strategie
12. Organisatie
13. Digitale governance
Geef een reactie